– SDR Soundcard tester –

0.1 Testen van de Soundcard: 

Bronvermelding : Lima SDR Soundcard test

Op deze pagina wordt kort beschreven hoe u kan weten als uw soundcard de gewenste prestaties kan leveren om de Lima SDR op niveau te kunnen gebruiken.

 

Het bovenstaand eenvoudige circuit is opgebouwd rond het bekende timer ic, de NE555 .
De voedingsspanning van de schakeling, kan met een simpele 9V batterij die aan jumper 1 gekoppeld wordt ( let op de polariteit !). Het is ook mogelijk om de NE555 rechtstreeks te voeden met een voedingsspanning van +5V DC aan pin 1 ( GND ) en pin 8 ( VCC) . De lineaire spanningsregelaar ( LM 7805 is dan niet meer van doen).

Deze schakeling genereert 2 signalen ( I en Q ) in fase verschoven, met een frequentie van 16kHz. De 2 signalen moeten via JP2 aan de soundcard worden aangeboden. ( Let op de kanaal ingangen ) Zie hieronder de stekkeraansluiting voor een 3,5mm stereo jack. 

 

De stekker moet aan de “micro” of “line in” ingang van uw soundcard worden aangesloten:
Zie hieronder een voorbeeld van een soundcard met zijn aansluitingen: raadpleeg de info van uw soundcard indien deze info niet voldoende is: ( bronvermelding ) 

 

Wij gebruiken het sdr radioprogramma van OM : I2PHD.

Na het installeren van het programma, dient u het circuit via de audiokabel aan uw soundcard te connecteren, vervolgens start u het programma en kan u een van volgende signalen waarnemen: 

 

Dit is het ideale spectrumbeeld (bovenstaand) : hiermee weet u dat u met de soundcard hardware goed zit om een optimale prestatie uit de Lima sdr te kunnen halen. 

 

 

Indien u volgend beeld waarneemt, is uw soundcard minder tot niet geschikt voor de verwerking van de Q en I signalen want u hebt slechts een mono ingang. De beide dragers vertonen eenzelfde niveau, waardoor de spiegelfrequentie onderdrukking niet kan plaatsvinden. Controleer ook uw schakeling want er kan een kortsluiting ingeslopen zijn.

  

Met dit spectrumbeeld voor u, bent u zeker dat uw hardware niet geschikt is voor de lima sdr, het beeld vertoond nl. pieken in verschillende frequentiegebieden. Uw geluidskaart bezit nl. geen anti-aliasing filter, daardoor worden er harmonische frequentie, die niet gewenst zijn, ook doorgelaten en versterkt. Waardoor u geen deftige afstemming kunt maken met een SDR programma.

 Terug naar Build off

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Info
 
Ook flashberichten
ontvangen van MWV ?

Registreer je dan op deze website. Zie inloggen

MWV agenda