Homepage

Vrijdag 19 april: workshop Eznec en MMANA

De lente is al een tijd bezig, het weer wordt beter en we kunnen terug wat meer uit de shack komen. Tijd om terug aan het onderhoud of aan nieuwe antennes te denken.
Maar voor je eraan begint (uiteraard zelfbouw) is het misschien niet slecht om je idee eens uit te werken in een antenne simulatie programma.

Daarom houden we volgende vrijdag 19 april vanaf 19h30 een workshop over Eznec en MMANA. .
Beiden zijn gratis te gebruiken als radioamateur.
Maar zoals alle software vragen ze ook wat uitleg. 

Eznec: https://www.eznec.com/
     
Mmana- Gal: http://gal-ana.de/basicmm/en/
       
Als je komt, gelieve de software al vooraf te installeren via bovenstaande links.
De uitleg zal worden gegeven door Luc, ON7KZ en Lieven, ON4PQ.

NFC workshop nabeschouwingen,..

We kunnen terugblikken op een geslaagde workshop.
Deze was heel tof gemaakt in de vorm van een spel. Voor sommigen wel uitdagend maar leerzaam.
Via verschillende ‘challenges’ konden we punten verdienen. Alles werd geregistreerd op een ‘Octobox’ (Reaspberry PI4 met touchscreen en Mifare reader). Vinnie had hierop een webserver gemaakt had en een User interface om een Mifare kaart te lezen en zo de challenge te controleren of deze correct was. Indien ja, dan kreeg je punten.
Op de scorebord webservice konden we onze punten en positie aflezen.

Proficiat aan lothar, ON1LF voor de overwinning! Bedankt aan Vinnie voor deze unieke en toffe workshop.

Workshop NFC op vrijdagavond 29 maart vanaf 19h00

Tijdens deze workshop leer je hoe RFID of NFC (Near Field Communicatie) systemen werken en gaan we ook enkele onveiligheden benutten. Deze sessie zal wat theorie bevatten maar zal merendeel bestaan uit toepasselijke opdrachten met behulp van een RFID/NFC toestel en test materiaal die beschikbaar gesteld zal zijn.

Als je komt: graag een mailke naar on6ub.mwv@gmail.com

Benodigheden:
Laptop en een RFID/NFC toestel. Idealiter een Proxmark of een Flipper maar andere goedkopere lezer/schrijvers werken ook.
Er zullen enkele toestellen aanwezig zijn om te gebruiken indien je geen toestel (best of voorhand aanvragen)

Info:

Op de Github pagina van Vinnie kan je wat meer info vinden over de gebruikte tools en hoe je die kan installeren: https://github.com/VinnieV/Workshop2024/blob/main/RFID_Workshop_Setup_Instructions.pdf

Info over NFC (Near Field Communicatie) kan je vinden op deze Wikipedia pagina (nl): https://nl.wikipedia.org/wiki/Near-field_communication

Zenderen en uitpeilen van nesten van de Aziatische hoornaar. Voordracht en demo op zondag 3 maart van 9h30- 12h.

Op zondagvoormiddag 3 maart komt Marc Struye een demo geven van zijn zelfbouw zendertjes en hoe die gebruikt worden om de nesten te vinden van de Aziatische hoornaar.

Als radioamateurs zijn we uiteraard zeer geïnteresseerd hoe ze gemaakt zijn en hoe ze werken. Het zijn superkleine zendertjes van minder dan 180 mg. Misschien kunnen we meehelpen aan het uitpeilen ervan want deze invasieve soort is een bedreiging voor de bijen. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen, en volledige nesten leeg te roven.

Als je komt: graag een mailke naar on6ub.mwv@gmail.com

Marc heeft een website waar je meer info kan vinden: https://www.lowland-electronics.be/

Meer info over de Aziatische hoornaar vind je op https://www.natuurpunt.be/pagina/de-aziatische-hoornaar

Ondertussen kunne we terugblikken op een zeer interessante voormiddag. Nogmaals bedankt aan Marc en Marleen voor de voordracht en demo’s. Zie foto’s hieronder voor een impressie.

Workshop aanmeldingsplicht antennes op 4/2

De volgende vergadering is op zondag 4 februari. Dan houden we een workshop i.v.m. het aangeven van uw antennes. Weet dat dit verplicht is. Maar als radioamateur zenden we minder dan 175 uur / per jaar. Daarom is een gewone melding van de antennes voldoende. Het opmaken van een conformiteitsattest is dan niet nodig.

We overlopen samen nog eens wat je juist moet invullen en niet moet invullen.

De aangifte moet gebeuren op deze website van de Vlaamse overheid:

https://omgeving.vlaanderen.be/nl/klimaat-en-milieu/gezonde-veilige-en-aantrekkelijke-leefomgeving/straling-zendantennes-wifi-gsm/kennisgeving-zendantennes-0

Basiscursus ON3

Onze basiscursus is bezig nog tot begin februari. Tijdens het kerstverlof houden we even pauze. De lessen hervatten op met op vrijdag 9/2 is er de praktische proef.

Les 3 ; Woensdag 17/1 van 19h00 tot 22h30; module 3 ; Hoofdstuk 4. Zenders en ontvangers / Hoofdstuk 5. transmissielijnen en antennes.

Les 4 ; Vrijdag 26/1 van 19h00 tot 22h30; module 4 ; Hoofdstuk 6. Voortplanting van radiogolven. module 5 ; bediening en procedures

Les 5 ; Vrijdag 2/2 van 19h00 tot 22h30;. Hoofdstuk 7: EMC en veiligheid Hoofdstuk 8: operating practice . Hoofdstuk 9: veiligheid.

Praktische proef ; vrijdag 9/2 van 20h00 tot 22h00

 

Deelnemers

Afbeelding 1 van 2

ON3 basiscursus

We starten op Woensdagavond 13/12 om 19h. Deelnemen kan door 15€ over te schrijven naar onze rekening ( BE39 973408009619).

Wetenschapsdag op Zondag 26/11

Op Zondag 26/11 zijn we terug aanwezig op de jaarlijkse wetenschapsdag vanuit de Vives hogeschool in Roeselare. Deze is gelegen in de Wilgenstraat 32, 8800 Roeselare.

Voor de kinderen is er een mini vossenjacht en dit jaar kan je een Bluetooth speaker komen bouwen (kostprijs 5€). Zie flyer hieronder voor meer info.

LoRa workshop

Op Zondag 24/9 hebben we een LoRA APRS gateway geplaatst in ons lokaal.

Dit dank zijn Thierry, die bereid was om één van zijn toestellen achter te laten. Vanaf nu kan je ON2ACO-25 zien op aprs.fi.: https://aprs.f

Meer info kan je ook vinden op Thierry zijn website: ON2ACO

Zie hieronder enkele sfeerbeelden:

Webmaster Vincent on8pm

Copyright © 2014. All Rights Reserved.